Nova TV, novatv, nova, novabrasov, brasov, nova tv brasov, wordpress, Ştirile Nova TV, Nova Tv Mediaş, Nova As S.r.l,

stiri brasov, ultima ora, scandal, romanii sunt destepti

Nova TV

Uber
Constantin Niţă, despre scandalul spagii de la Hidroelectrica E-mail
(0 voturi)
Vineri, 01 Noiembrie 2013
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, sustine ca nu are nicio implicare in cazul mitei de la Hidroelectrica. "Am lipsit din tara aproape 10 zile. Resping ferm orice acuzatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz, iar afirmatia legata de mine intra in categoria speculatiilor si calomniei", a spus Nita. Acesta a precizat ca a aflat de aceasta oferta cu 2 zile inainte de a pleca in SUA. Adica, pe 18 octombrie, ziua in care a fost publicata oferta de cumparare de catre traderul Energon Power&Gas.

Nita sustine ca in acea zi l-a sunat pe directorul Hidroelectrica si i-a atras atentia ca "un asemenea contract nu poate fi semnat si poate avea consecinte penale". "Am luat la cunostinta de oferta aceasta cu doua zile inainte de a pleca in SUA. L-am sunat pe directorul Hidroelectrica, care poate sa va confirme lucrul acesta, si i-am atras atentia foarte serios ca un asemenea contract cu pret fix nu poate fi semnat si ca poate sa aiba consecinte penale", a spus ministrul.

Intrebat de jurnalisti cum a aflat despre acest contract, Nita a raspuns: Asa cum ati aflat si dumneavoastra

Constantin Nita a plecat in SUA pe data de 20 octombrie. Pe data de 23 octombrie, consilierul sau si un director al Hidroelectrica au fost retinuti.

Interesant este ca discutiile pe tema aprobarii contractului de catre Consiliul de Supraveghere au continuat si dupa atentionarea ministrului. Denuntatorul Remus Vulpescu a continuat sa se intalneasca cu Bradean si Mihaila pentru a pune la punct aspecte referitoare la acordarea spagii si asupra aprobarii contractului de catre Consiliu atat pe data de 19 octombrie, cat si pe 20 si 21 octombrie. Adica, dupa ce Nita l-ar fi atentionat pe Bradean sa renunte la contract.
 
Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret. In 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy.  Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V. 
 
< Precedent   Următor >
. . . . . . . . . . . . . .