Nova TV, novatv, nova, novabrasov, brasov, nova tv brasov, wordpress, Ştirile Nova TV, Nova Tv Mediaş, Nova As S.r.l,

stiri brasov, ultima ora, scandal, romanii sunt destepti

Nova TV

Clarificari privind dereglementare E-mail
(1 vot)
Duminică, 10 Noiembrie 2013
Actuala legislatie prevede liberalizarea treptata a regimului stabilirii pretului la gaze naturale pentru ca acest pret sa atinga un nivel egal cu pretul gazului din import pana la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici si pana la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali. Aceste termene au fost asumate de autoritatile romane in acordurile cu: Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Comisia Europeana. Autoritatile romane sunt ferm decise sa respecte aceste acorduri si intentioneaza sa finalizeze procesul de liberalizare pana la 1 octombrie 2018 pentru consumatorii casnici si pana la 1 octombrie 2014 pentru consumatorii industriali.

- Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale, incepand cu data de 1 februarie 2013 si pana la data de 31 decembrie 2014, este reglementat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 22 din 22 ianuarie 2013. Preturile de achizitie a gazelor naturale din productia interna reglementate de aceasta Hotarare respecta calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale.

Pana la aceasta data, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gazele naturale a fost respectat. In acelasi timp, Guvernul Romaniei este interesat de asigurarea stabilitatii pietei interne de energie electrica si gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei romanesti.

Avand in vedere posibilitatea, prevazuta de lege, in cazul in care inaintea sfarsitului anului 2014 va fi o diferenta semnificativa intre pretul gazului din productia interna si pretul gazului de pe piata europeana care poate afecta stabilitatea pietei, Guvernul Romaniei analizeaza masurile necesar a fi luate in aceasta situatie.

Un potential scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicarii unor masuri de sprijin in privinţa preţului electricitaţii şi gazelor naturale pentru consumatorii industriali, masuri pentru care sa se obtina in prealabil si acceptul Comisiei Europene. In cazul in care aceste masuri nu vor putea fi aplicate in timp util, datorita complexitatii si duratei necesare obtinerii aprobarilor, autoritatile romane ar putea avea in vedere, in urma unor analize fundamentate, solicitarea decalarii termenului de 31 decembrie 2014, prevazut pentru consumatorii industriali cu o anumita perioada de timp, pana la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015. In discutiile din 2013, FMI a indicat in mod informal ca va lua in considerare o astfel de cerere care este fundamentata printr-o analiza atenta. Nicio decizie sau intelegere cu privire la o potentiala extindere nu a fost adoptata. Alte evolutii rezultate din discutiile cu institutiile financiare internationale si Comisia Europeana, cu privire la punerea in aplicare a liberalizarii pretului la gaze, vor fi anuntate in mod transparent.

 
< Precedent   Următor >
. . . . . . . . . . . . . .