Cine intră mai repede în criză? România sau apostolii crizei?

Cine intră mai repede în criză? România sau apostolii crizei?
(0 voturi)
Scris de Cristian Socol   
Joi, 02 Mai 2019

Nu trece o săptămână fără să ne mai anunțe vreun politician sau analist economic partizan cum a intrat sau va intra mâine România în criză. Parcă povestea cu lupul se repetă aici.

Sigur, ca propagandă politică o fi vreo strategie eficientă, nu știu. Dar pare a fi al naibii de păcătoasă. Fiind persoane cu notorietate, anunțând mereu criza poate fi un proces ce atrage o anumită prudență în investiții, în consum, poate deteriora anticipațiile privind evoluția economiei.

Numai că, ce să vezi, sperând că lovești în actuala putere ar trebui să-ți dai seama că lovești în soliditatea economiei pe care vrei să o manageriezi în viitor, atunci când vei ajunge la guvernare. Consumul, investițiile și anticipațiile nu au efecte imediate în economie, ele sunt procese cu lag, cu decalaj temporal, cu multiplicare pe termen mediu.

Mai mult contagiunea unor știri economice negative nu-ți ajută deloc demersul de credibilizare a ofertei tale de politici economice. Contagiunea negativă se întinde asupra întregului spectru politic. Jocul este loss-loss. Nu am mai pus la socoteală impactul negativ extern pentru că imaginea externă pare a nu avea importanță pentru apostolii crizei - jocul politic intern este primordial. În sfârșit...

Anunțarea crizei economice ca propagandă politică în România este o strategie perdantă. Probabilitatea ca România să intre în criză în următorii 10 ani este extrem de redusă. Asta dacă vorbim de criză în adevăratul sens al cuvântului - criză de lichiditate, așa cum am avut în 2009-2011 sau criză de solvență fiscală așa cum a avut și încă are Grecia. Am și cîteva argumente economice grupate pe intern și extern dar și unele sociale. Folosesc doar unele fundamentale, pentru că altfel ar trebui un spațiu mult mai larg aici și nu e cazul. Autor: prof. univ. dr. Cristian Socol  Sursa

 
Următor >

Video adăugate recent

Emisiune 23 mai 2019 (PSD)

(La Ţintă)
Emisiune 23 mai 2019 (PSD)
Jurnal 23 mai

(Ştirile Nova)
Jurnal 23 mai
Emisiune 22 mai 2019 (PSD)

(La Ţintă)
Emisiune 22 mai 2019 (PSD)
Emisiune 22 mai 2019 (PNL)

(La Ţintă)
Emisiune 22 mai 2019 (PNL)
Emisiune 22 mai 2019 (ALDE)

(Punctul pe I)
Emisiune 22 mai 2019 (ALDE)
Jurnal 22 mai

(Ştirile Nova)
Jurnal 22 mai