Urmăreşte Nova TV pe mobil
Fii la curent cu ultimele ştiri din judeţul Braşov, urmăreşte emisiuni de dezbatere pe teme politice, sociale, economice dar şi divertisment. Nova TV & Nova FM - Tu Contezi! *** [email protected] *** PROGRAMELE NOVA TV SUNT RECEPŢIONATE DIGITAL SI ANALOGIC ÎN REŢEAUA RDS - RCS ŞI NEXTGEN CATV, O NOUĂ GRILĂ DE EMISIUNI PENTRU DUMNEAVOASTRĂ TELESPECTATORII NOŞTRI FIDELI *** EMISIA RADIO NOVA SE RECEPŢIONEAZĂ PE FRECVENŢA 98.2 MHZ *** [email protected] *** telefax 0368 446046

Rețete delicioase de pe vremea străbunicilor din Arhiva Mureșenilor

Rețete delicioase de pe vremea străbunicilor din Arhiva Mureșenilor
(0 voturi)
Marţi, 18 August 2020
"De cîteva zile la muzeu am început să transcriu niște documente noi primite ca donație de la doamna Lucia Bunaciu, urmașa familiei Mureșenilor, plecată la Domnul acum doi ani. Aceste scrisori, vederi, fotografii, acte oficiale au legătură cu Florica Pârvulescu, fostă Mureșianu, fata marelui compozitor Iacob Mureșianu, ce s-a căsătorit cu comandorul Eugen Pârvulescu, unul dintre cei mai mari aviatori români din perioada interbelică. Eugen Pârvulescu a participat ca ofițer și aviator al armatei române la cel de-al doilea război mondial. Ei bine, pe lângă documente istorice, scrisori personale cu reprezentanți de seamă ai intelectualității românești din perioada interbelică, uneori muzeograful dă si peste rețete de mâncăruri, felicitări de sărbători frumoase,diplome, cărți de vizită și altele.
 
Zilele trecute pe când numerotam unle documente am dat de această rețetă de duleceață de portocale, dar si despre cum se fierb ouăle și altă rețetă și recomandare despre „Ochiuri în apă cu unt”. În rândurile următoare vom transcrie câteva din recomandările unei gospodine de acum mai bine de 80 de ani pentru o dulceață de portocale delicioasă, dar și despre cum se prepară un mic dejun rapid pe bază de ouă. Vom publica și fotografia documentului, pentru ca cititorii să aibă parte de întreaga rețetă de acum aproape un veac „Duleceață de portocale 4 portocale, se pun la foc și apă clocotită și se fierb schimbând apa cam de 8- 10 ori, ca să fiarbă tot într-o apă că se amăresc. 1 kg zahăr se fierbe cu 2 pahare de apă pănă e gros bine.Portocalele, după ce s-au fiert, până sunt moi( intră degetul prin ele) se scot afară, se lasă să se răcească, apoi se taie bucățele și se pun în siropul gros (dar nu ars) și se fierb repede la foc mare. O lămâie se taie asemenea în bucățele însă subțiri și cînd e dulceața aproape gata se pun în dulceață și se lasă să fiarbă împreună. Ca să știi când dulceața e gata, încerci siropul într-o farfurie cu picătura. Dacă nu curge e gata.”
 
Dacă sfaturile pentru a ieși ouăle fierte mai tari sau mai moi le știm în mare parte, iată o rețetă demnă de Dinescu, cum se fac ochiurile mai altfel decât știm în mod obișnuit. „Ochiuri în apă cu unt” „În apa în care se fierb ochiurile, pui sare și o lingură de oțet. Când clocote apa, slobozi încet ouăle, să nu se împrăștie. Aduni cu lingura albușul împrăștiat, pe lângă și deasupra oului. Apoi le scoți încetinel pe farfurie, topești untul ( să nu se ardă) și verși peste ouăle” Pe verso la această rețetă avem sfaturi despre ”Spălarea rufelor”, pe acestea le vom relata cu altă ocazie. A consemnat, muzeograf, Ovidiu Savu.

Articole mai noi:
Articole mai vechi:

Hits: 682
 
< Precedent   Următor >
http://www.pensiuneacristal.ro
Click to watch Nova TV Live

Materiale video recente

Jurnal 18 octombrie

(Ştirile Nova)
Jurnal 18 octombrie
Emisiune 18 octombrie

(Poveşti din Braşov)
Emisiune 18 octombrie
Emisiune 18 octombrie

(Aici pentru tine)
Emisiune 18 octombrie
Jurnal 15 octombrie

(Ştirile Nova)
Jurnal 15 octombrie

LABELL AUTOSERVICE SRL, Cauţi un service auto Brașov, Braşov?
ELMAS | Specialistul regional in domeniul intralogisticii. Furnizor si producator de structuri si constructii metalice pentru instalatii de ridicat.
Hart Hotel
Auto Chelu