În luna octombrie, Brașovul devine centrul învățământului dual din România
În luna octombrie, Brașovul devine centrul învățământului dual din România
|
Miercuri, 05 Octombrie 2022 |
Cea mai importantă conferință internațională dedicată învățământului dual din România, „EDU.DUAL - Strategii și Parteneriate”, va avea loc în 13 și 14 octombrie 2022, la Brașov, la Hotel Kronwell. Scopul conferinței este de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat.
Obiectivele celor două zile de conferință vizează clarificarea modificărilor aduse de noua lege a educației cu privire la învățământul dual; asigurarea expertizei, la nivel național și internațional, în sfera învățământului dual; identificarea nevoilor celor implicați în învățământul dual - administrații publice, colegii tehnice, universități, operatori economici, elevi și studenți; prezentarea exemplelor performante la nivel internațional, dezvoltate de Elveția, Austria și Germania.
Printre cei care vor lua cuvântul la acest eveniment se numără ES Arthur Mattli, ambasadorul Elveției, ES Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Michael Derrer , profesor la Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), reprezentanți ai Guvernului României, specialiști din administrația centrală și locală, reprezentanți ai mediului de afaceri, care vin la Brașov să prezinte oportunitățile pe care învățământul dual le oferă în dezvoltarea educațională a tinerilor și în oferirea unui loc de muncă sigur.
Conferința „EDU.DUAL - Strategii și Parteneriate” este organizată de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), și se desfășoară sub patronajul Ambasadei Elveției la București.
|
|
Automatele ,,PETrică” vor oferi bilete RATBV în schimbul ambalajelor până la sfârșitul anulu
Automatele ,,PETrică” vor oferi bilete RATBV în schimbul ambalajelor până la sfârșitul anulu
|
Luni, 03 Octombrie 2022 |
Având în vedere că prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1.074/2021, prin care se introduce sistemul Garanție-Returnare, nu au intrat în vigoare la 1 octombrie, așa cum era anunțat, iar Ministerul Mediul are în dezbatere publică un proiect de prorogare a termenului pentru 30 noiembrie 2023, Municipalitatea va continua proiectul ,,PETrică”. Este vorba despre cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine - distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile - PET-uri, sticle și doze de aluminiu - instalate în cartierele Valea Cetății, Astra și zona Gării, care le permit celor care reciclează să călătorească gratuit cu mijloacele de transport RATBV.
Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cele 13 luni de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste 1 milion de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 1.417.054 recipiente colectate în 391 de zile, cu o medie zilnică de 3.624 de ambalaje.
PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie, 1.566.090 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnică de 5.779 ambalaje.
Pe 18 februarie, pe B-dul Victoriei - zona pietonală din fața complexului comercial Rapid - a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM.
Și PETrică III și-a dovedit eficiența, cele 1.301.120 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 5.707 ambalaje, clasându-l pe locul 2, într-un top al eficienței.
De la începerea programului au fost colectate 1.837.503 de PET-uri la cele trei automate, 1.482.908 de doze de aluminiu și 963.853 de sticle, adică un total de 4.284.264 recipiente.
|
|
SPLT a început furnizarea de agent termic în apartamentele brașovenilor
SPLT a început furnizarea de agent termic în apartamentele brașovenilor
|
Joi, 22 Septembrie 2022 |
Având în vedere că în ultimele trei nopți s-au înregistrat temperaturi sub 10 grade, Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT) a început, conform prevederilor legale, încărcarea rețelei cu agent termic.
„Deoarece am avut trei nopți consecutive cu temperaturi sub 10 grade, de astăzi, am început încărcarea rețelelor deservite de centralele de cvartal, iar de mâine începem încărcarea rețelei principale de transport. Având în vedere experiența din anii trecuți, am solicitat asociațiilor de proprietari să ne comunice dacă doresc să le furnizăm agent termic începând din această lună sau amână acest moment”, a explicat Mircea Marin, directorul SPLT Braşov.
Conform acestuia, anul trecut furnizarea de agent termic a început din data de 27 septembrie, dar marea majoritate a asociațiilor de proprietari au solicitat amânarea furnizării, astfel încât creșterea cantității de agent furnizat în luna octombrie pentru apă caldă și căldură a fost de numai 15% comparativ cu luna septembrie, când s-a furnizat doar apă caldă.
Totodată, Mircea Marin a reamintit că o serie de consumatori vor plăti în această iarnă un preț mai mic pentru gigacalorie, datorită scăderii TVA-ului de la 19% la 5%. Astfel, dacă pentru perioada aprilie – octombrie, prețul este de 264,14 lei/Gcal pentru consumatorii casnici, în lunile noiembrie – martie acesta va scădea la 233,07 lei/Gcal. Beneficiarii acestei reduceri sunt: cetățenii, spitalele, unitățile de învățământ, unitățile de asistență socială.
În momentul acesta, în Brașov mai sunt aproximativ 5.400 de clienți casnici branșați la sistemul centralizat de termoficare. Procentul debranșărilor de anul acesta a fost de aproximativ 1%.
|
|
Programul pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni continuă
Programul pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni continuă
|
Joi, 22 Septembrie 2022 |
A fost pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare la trecerea de pietoni de pe strada Zizinului nr. 116, la intersecția cu Drumul Cernatului, în cadrul programului de creștere a siguranței circulației la trecerile de pietoni.
Reamintim că, în cadrul acestui program, primul semafor cu buton este funcțional din luna ianuarie 2021, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom, iar începând cu luna aprilie 2021 au mai fost puse în funcțiune alte 16, respectiv: str. Carpaților; str. Mureșenilor (Piața Sfatului); b-dul Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul Potcoavă); str. 13 Decembrie, intersecție cu str. Pictor Luchian; str. 13 Decembrie, la intersecția cu str. Ioan Popasu; str. Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu; Calea București, înainte de sensul giratoriu Calea București – Saturn – Poienelor (McDonald’s), pe direcția de mers spre centru; la Colegiul Nicolae Titulescu; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Baciului; pe str. Crinului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 11; pe str. Prunului, în dreptul Școlii Gimnaziale nr. 9; pe str. Lacurilor, intersecție cu str. Nucului; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Ecaterina Teodoroiu; B-dul Valea Cetății, intersecție cu Zmeurei; pe str. Berzei, la intersecție cu strada Sitarului și cea de pe b-dul 15 Noiembrie, în apropiere de intersecția cu str. Agrișelor. La acestea se adaugă și semaforizarea celor două treceri de pietoni de la intersecția bulevardelor Mihail Kogălniceanu cu Griviței.
Conform datelor furnizate de Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dacă în 2020, înainte de punerea în funcțiune a acestor semafoare, au fost înregistrate 82 de accidente grave, în 2021 s-a înregistrat o scădere cu 41%, înregistrându-se 48 de accidente grave. Impactul pozitiv a instalării acestor sisteme de semaforizare și a iluminării suplimentare a trecerilor de pietoni este și mai evident în ceea ce privește numărul persoanelor decedate, astfel în 2020 s-au înregistrat 10 decese în urma accidentelor, iar în 2021, două, respectiv o scădere cu 80%. În ceea ce privește situația persoanelor rănite grav, în 2020 s-au înregistrat 73 de cazuri, iar în 2021, 48, adică o scădere de 25 de cazuri, respectiv cu 34%.
|
|
|