Transportul inteligent urban de călători, face o mare diferență în ceea ce privește modalitățile de a călători, în special în și către zonele aglomerate, precum și în perioadele de zi în care cotele de trafic sunt extrem de ridicate. Integrarea acestui tip de transport, începută în România după anul 2014 și accentuată concomitent cu implementarea proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, după anul 2016, a determinat nu numai schimbarea paradigmei călătoriilor în aceste zone, ci și poate pe cea a deschiderii administrațiilor locale în a economisi bani, în condițiile să oferirii către cetățeni, a unui serviciu public mai bun, mai sigur și în condiții de Securitate sporită a călătorilor. De câțiva ani buni, transportul inteligent în orașe utilizează tehnologii precum dispozitive electronice, wireless și internetul pentru a ne oferi călătorii mai inteligente, dar și mai rapide între două puncte din oraș și pentru a furniza informații mai detaliate și un control mai mare de către administrațiile locale, asupra traficului de călători și al autovehiculelor pe infrastructurile specifice ale acestora. autorități. Nu întâmplător, infrastructura de transport inteligentă este adesea considerată a fi prima etapă, în procesul de transformare a unui oraș într-unul inteligent. Sistemele de transport inteligente urbane au adesea forma unei Rețele de Transport Inteligent (ITN), incluzând:
• Sistemul de gestionare a transportului public care ajută la organizarea și automatizarea fluxului de vehicule de transport public.
• Sistemul de informare despre rutele de transport
• Programul care informează despre condițiile de pe trasee și despre opțiunile de transport public disponibile.
• Sistemul de siguranță și control al vehiculelor care poate ajuta la prevenirea accidentelor prin avertizări și asistență în situații periculoase de pe drum.
• Carduri de tarif unic (sau conform cu planul tarifar adoptat de către administrațiile locale, specific diverselor categorii sociale, ce permite acestora efectuarea de călători în orice zonă a orașului folosind toate opțiunile de transport public disponibile, cu un singur card reîncărcabil. Ce beneficii are implementarea transportului inteligent în municipii și orașe?
• Creșterea calității vieții: îmbunătățirea eficienței și accesibilității transportului public aduce un plus de confort și economii pentru noi, cetățenii, și face orașul mai atractiv pentru turiști.
• Reducerea poluării: sistemele de transport inteligente promovează utilizarea transportului public, oferindu-ne acces la mai multe opțiuni de transport printr-o singură interfață și furnizându-ne informații în timp real despre orare și întârzieri. Acest lucru reduce folosirea mașinilor personale și încurajează practici de mobilitate prietenoase cu mediul înconjurător, cum ar fi mersul pe bicicletă, trotinetă, scutere electrice etc.
• Siguranța și securitatea transportului public: monitorizarea și supravegherea atentă a transportului public, atât a vehiculelor, cât și a traficului, ajută administrațiile locale să identifice și să răspundă în timp real, în cazul semnalărilor unor situații de urgență, dezastre sau atacuri teroriste. Pe măsură ce sistemul se dezvoltă în teritoriu, acesta poate reduce și numărul accidentelor de circulație.
• Creșterea pieței mobilității: Pe măsură ce sunt încărcate datele despre transportul public și mobilitatea urbană, se creează implicit o piață pentru aplicații mobile, ce poate ajuta utilizatorii să călătorească rapid și sigur, din și către orice punct al orașului, dar și să utilizeze intensiv serviciile de transport public.
• Soluții inteligente de parcare: cu infrastructura potrivită, senzori, camere de securitate și conectivitate la internet, municipiile și orașele pot reduce problema parcării în zonele aglomerate, utilizând partajări ale datelor despre parcările disponibile, iar utilizatorii de autovehicule pot accesa aceste date prin aplicații mobile și interfețe web.
|