Fii la curent cu ultimele ştiri din judeţul Braşov, urmăreşte emisiuni de dezbatere pe teme politice, sociale, economice dar şi divertisment. Nova TV & Nova FM - Tu Contezi! *** [email protected] *** PROGRAMELE NOVA TV SUNT RECEPŢIONATE DIGITAL SI ANALOGIC ÎN REŢEAUA RDS - RCS * * * Totul despre pensia Dumneavoastră! Prin CABINETUL DE CONSULTANŢĂ PENSII, acordate de IOAN PAMPARĂU! * * * Consultaţiile se acordă individual pe bază de programare telefonică la 0799 381 924, email [email protected] şi se vor realiza la sediul Televiziunii NOVA din Braşov, str. Alex. Vlahuţă, nr. 8, lângă ITC ***

Muzeul de Artă Brașov vă invită la vernisajul expoziției „Topografii rescrise”

Muzeul de Artă Brașov vă invită la vernisajul expoziției „Topografii rescrise”
(1 vot)
Marţi, 08 Aprilie 2025
Muzeul de Artă Brașov vă invită la vernisajul expoziției „Topografii rescrise”, care va avea loc vineri, 11 aprilie 2025, de la ora 18:00, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21. Intrarea va fi liberă.

Expoziția, curatoriată de către Alina Șerban, reunește lucrările a patru artiști fotografi născuți în Brașov – Lucian Bran, Mihai Plătică, Horațiu Șovăilă și Mihai Șovăială – și își propune să evidențieze contribuția acestora la dezvoltarea fotografiei contemporane din România. Ea oferă totodată o perspectivă asupra felului în care fotografia poate fi folosită ca un instrument critic și creativ. Fiecare lucrare prezentată reflectă o preocupare profundă pentru teme legate de spațiu, memorie, identitate și societate, abordate prin metode experimentale și printr-o estetică atent construită. În loc să reprezinte pur și simplu un moment din realitate, imaginile sunt gândite și compuse în așa fel încât spun povești și ridică întrebări.
Fotografia contemporană este prezentată alături de materiale fotografice și filmice provenite din arhivele culturale ale muzeelor brașovene și din arhiva fotografică Fortepan din Budapesta. Acestea funcționează ca note de subsol vizuale, care completează și recontextualizează proiectele expoziționale. Asocierea cu fragmente de istorie, știință sau viață personală adaugă noi sensuri imaginilor și subliniază caracterul interdisciplinar al expoziției.
Expoziția „Topografii rescrise” este organizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Galeria GAEP, Galeria 2/3, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat.

Artiștii:
Abordarea interdisciplinară a lui Lucian Bran (n. 1981) în fotografia de peisaj este definită de întâlnirea dintre cinism și sentimentalism cu scopul de a submina construcțiile ideologice care modelează percepția noastră asupra lumii înconjurătoare. Particularitatea practicii sale este reprezentată de serii fotografice autoreflexive care se concentrează asupra contribuției mediului la cultura materială a imaginației geografice globale și locale. Pe lângă experimentele fotografice, lucrările sale recente includ obiecte, sculpturi și instalații, consolidând tensiunea dintre reprezentare și realitate.
Mihai Plătică (n. 1983) este activ în domeniul fotografiei și al obiectului sculptural. S-a stabilit în Cluj-Napoca, oraș unde s-a format, în cadrul Universității de Artă și Design studiind fotografia după o perioadă dedicată sportului de performanță, în special atletismul (săritura în lungime). Experiența sa sportivă i-a conturat o metodă de lucru structurată și analitică, influențată de știință și de studiul materialității. Plătică explorează relația dintre obiect, imagine și context, investigând prin lucrările sale principiile fizice care guvernează lumea naturală.
Horațiu Șovăială (n.1987) este un fotograf și director de imagine, stabilit în Zürich. A copilărit în Brașov și a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, specializându-se în fotografie contemporană și artă video. Este interesat de reprezentarea vizuală a istoriei recente, iar lucrările sale, atât cele fotografice cât și filmele, încearcă să sfideze clivajul cultural dintre Europa de Est și Europa de Vest. Horațiu se inspiră din diverse arhive de imagini istorice și contemporane și folosind o gramatică vizuală sugestivă creează o interpretare nuanțată a unei ere în flux. Fotografiile sale sunt uneori imaginate și atent puse în scenă, iar alteori sunt documentări directe ale realității. Acestea comunică prin culoare și prin felul în care poveștile personajelor sale sunt construite, adoptând o estetică cinematografică.
Mihai Șovăială (n. 1993) trăiește și lucrează în Zürich și în București. Și-a finalizat studiile de Meisterschüler în 2020 la Hochschule für Grafik und Buchkunst, Leipzig, sub îndrumarea lui Joachim Brohm, după ce a absolvit de la departamentul Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Arte din București. În practica sa artistică Mihai Șovăială explorează peisajul urban și zonele marginale, reflectând asupra modului în care spațiul construit influențează transformările sociale și narativul istoric. Lucrările sale fotografice sunt gândite ca instalații site-specific sau publicate în format de carte de artist.

Alina Șerban este istoric de artă și curatoare. Cercetările sale sunt dedicate istoriei expozițiilor, istoriografiilor non-lineare ale artei est-europene postbelice, istoriilor orale și arhivelor de artist. În activitatea sa curatorială, Șerban încearcă să exploreze concepte, cum ar fi teatralitatea și narativitatea. În 2013, fondează la București programul editorial P+4 Publications. Dedicat fotografiei, artei și arhitecturii contemporane românești, programul explorează cartea ca mediu de întâlnire între cercetarea teoretică, experimentul grafic și temele abordate de artiști în practica lor. Începând cu 2017, alături de Ștefania Ferchedău, elaborează direcția artistică a Institutului Prezentului – o platformă de cercetare și resurse pentru artiști, axată pe artele vizuale și performative din România în context local, regional și internațional.

Expoziția „Topografii rescrise” poate fi vizitată în perioada 11 aprilie – 25 mai 2025,  de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Muzeul de Artă Brașov.
 

5 comunități școlare se vor bucura de finanțări în cadrul Fondului Școlilor Active

5 comunități școlare se vor bucura de finanțări în cadrul Fondului Școlilor Active
(0 voturi)
Marţi, 08 Aprilie 2025
Fundația Comunitară Brașov în parteneriat cu Țiriac International Foundation anunță care sunt cele 5 comunități școlare finaliste care vor parcurge etapa de implementare start-up din cadrul programului Fondul Școlilor Active cu o valoare totală de 97.071 de lei.
În toamna acestui an, 3 dintre cele 5 proiecte start-up susținute în perioada următoare și implementate cu succes, vor avea posibilitatea să continue cu un proiect mai amplu de follow-up, prin care să intervină holistic în comunitate pentru a adresa multiplele aspecte ale cauzelor abandonului școlar timpuriu și performanței educaționale scăzute. Valoarea totală a follow-up grants care vor fi oferite în toamnă este de 184.500 euro.

Prima etapă de Start-up a programului Fondul Școlilor Active acordă finanțări în valoare totală de 19.730 de euro pentru proiecte educaționale menite să se implice activ în diminuarea restanțelor de cunoștințe și dezvoltarea competențelor la nivelul programei educaţionale naţionale, în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani din comunități aflate în risc socio-educațional, cu scopul prevenirii abandonului școlar și al creșterii interesului pentru educație în rândul copiilor.
Prima etapă a constat în primirea și evaluarea scrisorilor de intenție, etapă în care au aplicat mai multe unități de învățământ (școli) sau organizații neguvernamentale care funcționează în parteneriat cu acestea (asociații/fundații de părinți, asociații ale școlii etc.). A urmat o a doua etapă, cea a procesului de incubare și mentorat, prin care aplicanții au fost susținuți în elaborarea unor proiecte viabile.
Ultima etapă a presupus un proces de jurizare individuală și de grup, la care au participat membri activi și relevanți din comunitate. Membrii juriului participanți în procesul de evaluare și desemnare a celor 5 comunități finaliste cărora echipa Fundației Comunitare Brașov le mulțumește pentru dedicare și efort sunt: Andra Farcaș - Charity Officer Țiriac International Foundation, Ioana Daia – Membru Board Fundația Comunitară Brașov, dr. Stefánia Molnár - Inspector școlar general adjunct Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Mihaela Zugravu - Inspector școlar Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Daniel Petrule - Director școlar, profesor de educație fizică și sport Școala Gimnazială Sânpetru, Alina Mustață - Specialist în educație și Cristina Rațiu - CFO și Administrator Siemens Industry Software SRL.
Iată care sunt cei 5 finaliști care vor primi finanțări în perioada următoare:
1.    Asociația Grow and Know: Încredere și sport - Lecția badmintonului implementat în parteneriat cu Școala Gimnazială Crizbav - Buget: 21.600 lei
2.    Asociația Viața la cetate: Conectează, creează, învață: Clubul copiilor creativi implementat în parteneriat cu Școala Gimnazială nr 1. din Râșnov - Buget: 20.100 lei
3.    Asociația EduBuzz: Activi@EduBUzz implementat în parteneriat cu Școala Gimnazială Augustin - Buget: 20.900 lei
4.    Școala Gimnazială Budila: E.N.E.R.G.I.E. pentru Budila (Energie, Notorietate, Exercițiu, Răbdare, Grup, Implicare) - Buget: 15.891 lei
5.    Școala Gimnazială Racoș: Arta de a motiva prin mișcare - Buget: 18.580 lei
Fondul Școlilor Active a apărut din nevoia de dezvoltare a unui proces educațional activ și participativ în comunitățile aflate în risc socio-educațional cu scopul prevenirii abandonului școlar și a creșterii interesului pentru educație în rândul copiilor, printr-o abordare holistică a multiplelor aspecte ale cauzelor abandonului școlar timpuriu și a performanței educaționale scăzute.
 
PUBLICITATE

Rampini intră pe piața europeană a celulelor de combustibil cu noua divizie H2EUPower

Rampini intră pe piața europeană a celulelor de combustibil cu noua divizie H2EUPower
(0 voturi)
Vineri, 04 Aprilie 2025
Roma, 31 martie 2025 – Producătorul italian de autobuze cu emisii zero Rampini face un pas strategic major în industria mobilității durabile, lansând oficial H2EUPower, o divizie dedicată sistemelor de celule de combustibil pe bază de hidrogen, menite să echipeze vehicule comerciale, aplicații off-highway și instalații staționare.

Noua gamă de soluții acoperă un spectru de putere între 30 și 140 kilowați, adresându-se atât producătorilor de vehicule midi și heavy-duty, cât și piețelor industriale și de infrastructură energetică. Chiar dacă H2EUPower este parte a grupului Rampini, compania operează independent din punct de vedere tehnic și comercial, o mișcare care sugerează ambiția de a deveni un jucător distinct și competitiv în ecosistemul european al hidrogenului.
De la autobuze la ecosistemul hidrogenului

Rampini nu este un nume nou în domeniul hidrogenului: compania este cunoscută pentru fabricarea unuiicului autobuz de 8 metri cu celulă de combustibil disponibil pe piața europeană. Cu H2EUPower, grupul italian își extinde know-how-ul acumulat în mobilitatea electrică spre un public mai larg de OEM-uri (producători de echipamente originale), oferindu-le acces la design personalizat, performanță ridicată și lanțuri de aprovizionare optimizate.

„În ultimele luni, echipa H2EUPower a integrat expertiza acumulată în colaborările cu OEM-uri din întreaga lume, rezultând într-o soluție cu adevărat de top pentru clienții noștri europeni. Iar acesta este doar începutul”, a declarat Luigi Fusi, directorul diviziei.
Expertiză globală, ambiții europene

Divizia a fost consolidată în 2024 cu specialiști de top în domeniul celulelor de combustibil, care aduc în portofoliu peste 25 de proiecte de succes în Europa, America de Nord și zona Asia-Pacific. Aceste realizări oferă H2EUPower un avantaj competitiv important într-un sector din ce în ce mai disputat, în care marii jucători – de la Ballard Power la Toyota Fuel Cell Systems – concurează pentru o cotă de piață într-un viitor post-fosil.
Tehnologie modulară, adaptată nevoilor reale

Sistemele dezvoltate de H2EUPower sunt modulare și personalizabile, ceea ce le face compatibile cu o gamă variată de aplicații, de la transport public la logistică grea sau aplicații industriale staționare. Această flexibilitate ar putea atrage interesul unor piețe emergente, în special în Europa de Est și Sud, unde infrastructura de hidrogen este în plină expansiune.
Context european favorabil

Lansarea vine într-un moment cheie, când Uniunea Europeană accelerează investițiile în tehnologiile pe bază de hidrogen verde. Programele precum EU Hydrogen Bank sau Clean Hydrogen Partnership alocă miliarde de euro pentru dezvoltarea ecosistemului, ceea ce transformă Europa într-un teren fertil pentru companii agile precum H2EUPower.

Rampini, prin H2EUPower, pare hotărâtă să nu fie doar un pionier, ci și un consolidator în noua economie a hidrogenului. Dacă strategia lor va avea succes, Italia ar putea deveni un actor important într-o industrie dominată, până recent, de giganți asiatici și nord-americani.

Cristian Radu 
 

PAID lansează campania "Adevărata tragedie nu e dezastrul,ci lipsa pregătirii"

PAID lansează campania "Adevărata tragedie nu e dezastrul,ci lipsa pregătirii"
(0 voturi)
Miercuri, 02 Aprilie 2025
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat pe 1 aprilie campania de conștientizare „Adevărata tragedie nu e dezastrul, ci lipsa pregătirii”. Campania își propune să atragă atenția asupra impactului devastator al dezastrelor naturale asupra comunităților din România, într-un context alarmant: doar aproape 24% dintre locuințe sunt protejate financiar în fața imprevizibilului.

„România este o țară expusă riscurilor naturale, iar realitatea ne arată că dezastrul poate lovi oricând și oriunde. Adevărata tragedie nu este doar pierderea locuinței, ci faptul că te trezești fără nicio soluție care să-ți permită să o iei de la capăt. Prin această campanie, vrem să încurajăm cât mai mulți români să acționeze responsabil, protejându-și locuința și bunăstarea familiei. Polița PAD este primul pas către protecția financiară a locuințelor împotriva dezastrelor naturale”, a declarat Nicoleta Radu, Director General PAID România.
Campania, difuzată atât pe principalele posturi TV și radio, cât și online, pune în prim-plan impactul emoțional și financiar al unui dezastru, alături de consecințele lipsei asigurării de locuință.
Conceptul creativ aduce în față situații obișnuite, din viața reală, în care un cutremur sau o inundație transformă radical viața oamenilor în doar câteva secunde. În acel moment, diferența o face existența unei polițe de asigurare: cei care sunt asigurați reușesc să-și reconstruiască locuința datorită despăgubirii, în timp ce alții rămân fără nicio soluție pentru a-și recupera agoniseala de-o viață.
În România, peste 7 milioane de locuințe sunt lipsite de asigurare împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren, expunând milioane de familii la riscuri financiare majore. Campania PAID își propune să schimbe această realitate, încurajând mai mulți români să ia măsuri pentru siguranța financiară a familiei lor.
 
PUBLICITATE

Nova TV - Tu contezi!

Materiale video recente

Jurnal 30 aprilie

(Ştirile Nova)
Jurnal 30 aprilie
Emisiune 29 aprilie

(Faţă în faţă)
Emisiune 29 aprilie
Emisiune 29 aprilie

(Poveşti din Braşov)
Emisiune 29 aprilie
Jurnal 29 aprilie

(Ştirile Nova)
Jurnal 29 aprilie

Hart Hotel