Urmăreşte Nova TV pe mobil
Fii la curent cu ultimele ştiri din judeţul Braşov, urmăreşte emisiuni de dezbatere pe teme politice, sociale, economice dar şi divertisment. Nova TV & Nova FM - Tu Contezi! *** [email protected] *** PROGRAMELE NOVA TV SUNT RECEPŢIONATE DIGITAL SI ANALOGIC ÎN REŢEAUA RDS - RCS * * * Totul despre pensia Dumneavoastră! Se REDESCHIDE din luna OCTOMBRIE, CABINETUL DE CONSULTANŢĂ PENSII, acordate de IOAN PAMPARĂU! * * * Consultaţiile se acordă individual pe bază de programare telefonică la 0799 381 924, email [email protected] şi se vor realiza la sediul Televiziunii NOVA din Braşov, str. Alex. Vlahuţă, nr. 8, lângă ITC

Autovehicule electrice și infrastructuri specifice (1), Cristian Radu

Autovehicule electrice și infrastructuri specifice (1), Cristian Radu
(1 vot)
Sâmbătă, 08 Aprilie 2023
O dată cu integrarea în Uniunea Europeană, Romania nu a putut rămâne în afara strategiilor și planurilor de dezvoltare economică și în special a celor  de modificare a structurilor energetice prin orientarea acestora către “energia verde”.

Încă din anul 2014, am remarcat o schimbare fundamentala a paradigmei participanților la Innotrans Berlin și anume apariția unei game diversificate de autovehicule electrice (EV) – autoturisme, autobuze. În paralel am remarcat în parcările capitalei Germaniei, o mulțime de statii de incărcare electrice destinate autovehiculelor EV. Tot în anul 2014, am mers pentru prima dată cu un autoturism EV la Londra unde am participat la o conferință organizată de un producător de autobuze cu “emisii zero” din China.

Într-o statistică dată publicității de ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association), în perioada 2014 – 2022, numărul autoturismelor electrice înmatriculate în Romania, au fost după cum urmează: 2014- 7, 2015-34 2016-74, 2017-188, 2018-605, 2019-1.506, 2020-2.837, 2021- 6.342, 2022-11.638
Folosind aceeași sursă și privind cu atenție harta interactivă https://www.acea.auto/figure/interactive-map-correlation-between-electric-car-sales-and-charging-point-availability-2022-data/, vom constata că 42% din totalul stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice sunt concentrate în Olanda (111.821) și respectiv Germania ( 87.674), pe o suprafață de numai 10% din teritoriul Europei.

Daca ne raportăm la Olanda, care este țara cu infrastructura de încărcare cea mai dezvoltată, Romania, cu cele 1.658 de stații de încărcare are de 70 de ori mai puține.
Pentru comparație, Franța – 83.317, Italia 37.186, Spania – 34.380,  Letonia – 660, Lituania – 477, Cipru – 69, Malta – 13 (sursa: ACEA).

Analizând structural datele aferente lunilor Ianuarie 2022 versus 2023, constatăm că numărul de autoturisme înmatriculate, a crescut de la 9.248 la 12.000, din care numărul de autoturisme electrice/hibride – PHEV , a crescut de la 17,9% la 22%, iar numărul de autoturisme motorizate diesel a scăzut la 12%, de la 13,9%, iar autoturismele motorizate cu benzină, a scăzut la 66%, de la 68,2%. (sursa: APIA).
 

Festivalul Greciei la AFI Brașov în 25 - 26 martie

Festivalul Greciei la AFI Brașov în 25 - 26 martie
(2 voturi)
Joi, 23 Martie 2023
Festivalul Greciei la AFI Brașov în 25 - 26 martie
În 25 martie, Ziua Naţională a Republicii Elene, grecii de pretutindeni sărbătoresc 202 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821, cea mai importantă dată din istoria modernă a Greciei, punctul de plecare al Renaşterii naţionale. În weekend-ul 25 - 26 martie aducem atmosfera Greciei la mall pentru a sărbători alături de vizitatorii AFI Brașov Ziua Greciei. Ești invitat
În cele două zile de festival, între orele 12.00 şi 20.00 am pregătit spectacole faine inspirate din istoria, cultura şi tradițiile elene. Asociația Culturală “Ermis” Brașov, Tineretul Elen Tulcea și ansambluri de dansuri românești și belly dancing vor pune în scenă prin muzică și dans momente din istoria și tradițiile Greciei. Punem azurul pe retină, răsfățăm papilele gustative cu gustul celebrului gyros și al sosului tzatziki și gâdilăm auzul cu muzică grecească. Nu rata Parada costumelor grecești din prima zi de festival. Vor defila prin tot mall-ul în 25 martie de la ora 12.00. Mai multe detalii despre programul festivalului găsești pe pagina de Facebook AFI Brașov. Accesul la festival este gratuit. Dansul și buna dispoziție sunt necesare pentru a te simți #calagreci.
Dacă iubești vacanțele în Grecia sau ești fan al bucătăriei și culturii elene, nu rata acest festival din 25 - 26 martie. Mulțumim partenerului Hopaa! pentru implicarea în acest festival și pentru preparatele culinare care ne aduc gustul Greciei mai aproape la festival, dar și în restul zilelor la AFI Brașov. Ne vedem în weekend la mall! Kalimera!
 
PUBLICITATE

Dulciuri de post Halvaua

Dulciuri de post Halvaua
(0 voturi)
Luni, 06 Martie 2023
Halvaua, un desert tradițional din Orientul Mijlociu, Grecia și Israel, se prepară de obicei cu un amestec de miere și semințe de susan sau cu pastă de semințe de susan și zahăr.
Deși semințele de susan furnizează unele minerale esențiale, halva este o bomboană, deci nu este deosebit de sănătoasă din cauza conținutului ridicat de zahăr.

În mod tradițional, halvaua antică era făcută din curmale și lapte sau din semințe de susan și miere, potrivit Halvamania. În zilele noastre, se face de obicei cu semințe de susan zdrobite și un sirop de zahăr.
Poate fi savurată simplu sau cu adaos de arome precum pudră de cacao, vanilie, nuci sau chiar fructe uscate.

În timp ce halvaua conține unele elemente nutritive, este un desert cu un conținut ridicat de zahăr și s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Dar poate servi ca un răsfăț dulce într-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Halvaua, când devine nesănătoasă

”Halvaua poate fi sănătoasă, dacă e făcută doar din semințe, zahăr și vanilie. Însă mai nou, multe dintre aceste deserturi au în componență mulți conservanți și ulei de palmier, facându-le chiar nocive pentru sănătate.

Chiar și dacă vorbim de halvaua sănătoasă, e foarte calorică și îngrașă foarte mult deoarece e o combinație de grăsimi cu zaharuri.
Așa că e bine să comsumăm maximum 30-40 g pe zi”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist.

Halvaua nu este recomandată unor categorii de persoane.
”Ea nu e recomandată diabeticilor tocmai deoarece e foarte bogată în zaharuri și nici celor operați de colecist, deoarece are multe grăsimi”, a mai explicat dr. Amalia Arhire.
Halvaua, conținut de micronutrienți
O porție de circa 30 de grame de halva are aproximativ 131 de calorii, 3,5 grame de proteine, 17 grame de carbohidrați și 6 grame de grăsimi, sau aproximativ 9% din valoarea zilnică pentru grăsimi.
Cu toate acestea, doar 1,2 grame din aceste grăsimi sunt de tip saturat nesănătos, restul provenind din grăsimi nesaturate mai sănătoase. Halvaua oferă, de asemenea, o cantitate mică de fibre,
cu 1,3 grame, sau aproximativ 5 la sută din doza zilnică recomandată.
 

În Italia şi România sunt condiţii diferite de ieşire la pensie

În Italia şi România sunt condiţii diferite de ieşire la pensie
(0 voturi)
Luni, 06 Martie 2023
Despre vârsta de pensionare, ataşatul pe probleme de muncă de la Ambasada României a precizat că pensia comunitară se obţine practic în două etape, conform condiţiilor din cele două state: "Nu trebuie să îndepliniţi cerinţele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneţi cererea de pensionare în statul în care aveţi domiciliul şi, dacă îndepliniţi cerinţele, obţineţi pensia. Ulterior, o veţi obţine şi de la celălalt stat, în momentul în care veţi îndeplini condiţiile."

În prezent, în România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei / 65 de ani pentru bărbaţi, iar în Italia toţi cetăţenii, indiferent de gen, ies la pensie la 67 de ani. De asemenea, şi stagiul minim de cotizare diferă - în România, este de 15 ani, pe când în Italia sunt necesari 20 de ani vechime.
Despre pensia anticipată

"În România, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege (care este de 35 de ani), pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Deci dacă un bărbat a lucrat şi a adunat 43 de ani, 35 plus 8 minim, mai devreme decât cei 65 de ani, atunci poate cere pensie anticipată mai devreme, dar nu cu mai mult decât 5 ani. În Italia pensia anticipată se acordă după 42 de ani şi 10 luni de cotizare la bărbaţi, 41 de ani şi 10 luni la femei.
Procedura de depunere a cererii

Una din greşelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele ţări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidenţă. De exemplu, multe persoane merg în vacanţă în România şi depun acolo cerere de pensionare. Din verificări, rezultă apoi că ultimul loc de muncă şi domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă iniţial cererea şi aşa se produc blocajele", a explicat ataşatul de muncă de la Ambasada României, scrie Rador, citând rotalianul.com.

Contribuţii neplătite de angajatori

"Pot fi revendicate pentru un maxim de 5 ani de la data de la care se face solicitarea", a precizat Andrei Sfîrloagă. El sugerează ca lucrătorii să verifice periodic dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile la INPS, pe site-ul instituţiei. De asemenea, persoanele care depun cererea de pensionare trebuie să se asigure că dosarul este complet, că documentele sunt conforme cu originalul şi să urmărească în mod constant procedura de soluţionare a cererii.
 
PUBLICITATE
http://www.hotelmiraj.com
Click to watch Nova TV Live

Materiale video recente

Jurnal 26 mai

(Ştirile Nova)
Jurnal 26 mai
Emisiune 26 mai

(Punctul pe I)
Emisiune 26 mai

ELMAS | Specialistul regional in domeniul intralogisticii. Furnizor si producator de structuri si constructii metalice pentru instalatii de ridicat.
Hart Hotel