Urmăreşte Nova TV pe mobil
Fii la curent cu ultimele ştiri din judeţul Braşov, urmăreşte emisiuni de dezbatere pe teme politice, sociale, economice dar şi divertisment. Nova TV & Nova FM - Tu Contezi! *** [email protected] *** PROGRAMELE NOVA TV SUNT RECEPŢIONATE DIGITAL SI ANALOGIC ÎN REŢEAUA RDS - RCS * * * Totul despre pensia Dumneavoastră! Se REDESCHIDE din luna OCTOMBRIE, CABINETUL DE CONSULTANŢĂ PENSII, acordate de IOAN PAMPARĂU! * * * Consultaţiile se acordă individual pe bază de programare telefonică la 0799 381 924, email [email protected] şi se vor realiza la sediul Televiziunii NOVA din Braşov, str. Alex. Vlahuţă, nr. 8, lângă ITC

În Italia şi România sunt condiţii diferite de ieşire la pensie

În Italia şi România sunt condiţii diferite de ieşire la pensie
(0 voturi)
Luni, 06 Martie 2023
Despre vârsta de pensionare, ataşatul pe probleme de muncă de la Ambasada României a precizat că pensia comunitară se obţine practic în două etape, conform condiţiilor din cele două state: "Nu trebuie să îndepliniţi cerinţele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneţi cererea de pensionare în statul în care aveţi domiciliul şi, dacă îndepliniţi cerinţele, obţineţi pensia. Ulterior, o veţi obţine şi de la celălalt stat, în momentul în care veţi îndeplini condiţiile."

În prezent, în România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei / 65 de ani pentru bărbaţi, iar în Italia toţi cetăţenii, indiferent de gen, ies la pensie la 67 de ani. De asemenea, şi stagiul minim de cotizare diferă - în România, este de 15 ani, pe când în Italia sunt necesari 20 de ani vechime.
Despre pensia anticipată

"În România, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege (care este de 35 de ani), pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Deci dacă un bărbat a lucrat şi a adunat 43 de ani, 35 plus 8 minim, mai devreme decât cei 65 de ani, atunci poate cere pensie anticipată mai devreme, dar nu cu mai mult decât 5 ani. În Italia pensia anticipată se acordă după 42 de ani şi 10 luni de cotizare la bărbaţi, 41 de ani şi 10 luni la femei.
Procedura de depunere a cererii

Una din greşelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele ţări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidenţă. De exemplu, multe persoane merg în vacanţă în România şi depun acolo cerere de pensionare. Din verificări, rezultă apoi că ultimul loc de muncă şi domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă iniţial cererea şi aşa se produc blocajele", a explicat ataşatul de muncă de la Ambasada României, scrie Rador, citând rotalianul.com.

Contribuţii neplătite de angajatori

"Pot fi revendicate pentru un maxim de 5 ani de la data de la care se face solicitarea", a precizat Andrei Sfîrloagă. El sugerează ca lucrătorii să verifice periodic dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile la INPS, pe site-ul instituţiei. De asemenea, persoanele care depun cererea de pensionare trebuie să se asigure că dosarul este complet, că documentele sunt conforme cu originalul şi să urmărească în mod constant procedura de soluţionare a cererii.
 

Dragobetele invită fetele la muzeu

Dragobetele invită fetele la muzeu
(0 voturi)
Joi, 23 Februarie 2023
”Dragobetele invită fetele la muzeu!” în data de 24 februarie 2023, când cel supranumit Năvalnicul vestește renașterea naturii. Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Muzeul Etnografic Săcele și Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea sărbătoresc ziua lui Dragobete cu vizite gratuite pentru îndrăgostiți.
Povestea sărbătorii dragostei la români, care își are rădăcinile în tradițiile vechi, în credința într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire marca simbolic și începutul primăverii, se va împleti cu mesajele transmise prin expozițiile temporare organizate în spațiile muzeale: ”Găteala capului la sașii din sud-estul Transilvaniei” (Muzeul de Etnografie Brașov), ”Lemn și om – o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei” (Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului), „Tradiții și costume din Dăișoara” (Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea) și ”Fascinanta întâlnire în Basarabia cu urmașii mocanilor săceleni” (Muzeul Etnografic Săcele).
În credința populară se spunea că cine ținea această sărbătoare era ferit de boli, iar gospodarii aveau un an îmbelșugat, motive în plus de a răspunde invitației Muzeului de Etnografie.
 
PUBLICITATE

Din 24 februarie o călătorie costă 4 lei în Braşov

Din 24 februarie o călătorie costă 4 lei în Braşov
(0 voturi)
Joi, 23 Februarie 2023

RATBV va pune în aplicare de vineri, 24 februarie 2023, Planul tarifar integrat, aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov (AMDDTPBv). În acest fel Zona Metropolitană Brașov devine a doua entitate de acest fel din țară, după București, ce aplică un Plan tarifar integrat, prețul călătoriilor fiind unificat pentru deplasări în municipiul reședință de județ și între toate localitățile din întreaga zonă metropolitană deservite de RATBV.


      Astfel, prețul unei deplasări achiziționate individual devine din data de 24 februarie a.c. 4 lei pentru o călătorie cu mențiunea că durata călătoriei permise cu acest tip de titlu tarifar se mărește de la 50 la 60 de minute. În acest fel, tariful de 4 lei pentru o călătorie de 60 de minute asigură deplasări cu toate mijloacele și pe toate traseele de transport public pe raza Municipiului Brașov (inclusiv Poiana Brașov), precum și spre și dinspre toate localitățile din Zona Metropolitană Brașov deservite de RATBV. De asemenea, implementarea Planului tarifar integrat creează premisele pentru o viitoare optimizare a rutelor metropolitane, precum și condițiile pentru promovarea folosirii sistemului de transport public pe bază de abonament. Mai mult, Planul tarifar integrat devine și un instrument de descurajare a celor ce călătoresc fraudulos. De menționat faptul că modernizarea sistemului de transport public și înnoirea flotei operate presupune adaptarea ofertei tarifare la noile cerințe impuse de piață, având în vedere că actualele tarife au fost modificate ultima oară în ianuarie 2019.      

    Documentul prevede, printre altele, ieftinirea tuturor tipurilor de abonamente de transport public pe mijloacele operate de RATBV. În acest context amintim faptul că tariful pentru Abonamentul lunar metropolitan, valabil pe toate liniile operate de RATBV în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov, scade de la 195 lei pe lună la 150 de lei pe lună. De asemenea, prin aplicarea Planului Tarifar integrat Abonamentul lunar pentru toate liniile devine Abonament lunar urban, iar tariful acestuia scade de la 85 la 80 lei pe lună.

      Unele dintre noutățile Planului tarifar aplicabil de vineri, 24 februarie 2023, se referă și la introducerea abonamentului periurban (80 lei pe lună), valabil pe toate traseele din Zona Metropolitană, fără Municipiul Brașov, precum și a Abonamentului 1 zi METROPOLITAN PASS (12 lei pe zi, valabil în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov) și a Abonamentului 3 zile METROPOLITAN PASS (30 lei pentru 3 zile – valabil în Municipiul Brașov și Zona Metropolitană Brașov). Și prin aceste prevederi noua viziune tarifară se dorește a fi un factor de încurajare în folosirea transportului public deservit de RATBV în interiorul tuturor orașelor și comunelor din Zona Metropolitană, fără Municipiul Brașov deoarece se simplifică semnificativ oferta de titluri de călătorie, prin eliminarea zonelor tarifare. În acest sens, amintim și introducerea titlurilor Pachet METROPOLITAN 2 călătorii – achiziționat de la șofer (10 lei pentru 2 călătorii de câte 60 de minute) și Pachet PERIURBAN 2 călătorii – interior localitate – achiziționat de la șofer (5 lei pentru 2 călătorii de câte 60 de minute).  
        
      Noile prevederi ale Planului tarifar al RATBV poate fi consultat și pe site-ul societății, www.ratbv.ro în secțiunea ”Tarife” sau la punctele de vânzare a titlurilor de călătorie. În privința reducerilor și gratuităților, acestea se vor acorda și utiliza conform HCL-urilor în vigoare, la prețurile actualizate conform Planului tarifar integrat.
    În ceea ce privește biletele achiziționate înainte de intrarea în vigoare a Planului tarifar integrat, facem precizarea că acestea vor putea fi utilizate încă 90 de zile după data de 24 februarie 2023.    

 

United Thinkers - un proiect strategic de educație

United Thinkers - un proiect strategic de educație
(0 voturi)
Miercuri, 22 Februarie 2023
Rotary UnitedThinkers este o platformă complet gratuită unde ai acces la modele sănătoase, sesiuni cu lideri de succes din diverse domenii profesionale și formare de la zero pentru abilități cheie de comunicare, argumentare și gândire independentă. Apoi, poți exersa aceste abilități prin implicarea în comunități de tineri reunite sub umbrela United Thinkers, precum Interact, Rotaract și cluburile de dezbateri academice facilitate de ARDOR.

United Thinkers este un proiect strategic de educație, inițiat de Rotary District 2241 România și Republica Moldova, în parteneriat cu Agenția Metropolitană Brașov, Interact, Rotaract și ARDOR.
Ideea proiectului s-a născut în urma a peste 11 ani de implicare a Rotary Club Brașov în dezvoltarea mișcării de dezbateri pentru tineri prin evenimente precum Dezbatem România!, și își propune să scaleze la nivel național impactul în dezvoltarea tinerilor.
Misiunea #UnitedThinkers este aceea de a facilita dezvoltarea în autenticitate a tinerilor, ancorată în modele sănătoase și experiențe pentru antrenarea abilităților practice într-o comunitate a oamenilor care construiesc viitorul.

Experiența UnitedThinkers este structurată pe trei piloni cheie, la care ai acces după crearea unui cont complet gratuit:

1 Interviuri cu lideri profesionali din toate domeniile, care își împărtășesc experiența și sfaturile pentru tinerii de astăzi; Pe pagina unitedthinkers.ro sunt prezentate video-uri introductive ale sesiunilor pe care le vei putea urmări integral și complet gratuit în platformă;

2 Un modul de formare în comunicare, dezbateri și gândire independentă prezentat în mod accesibil de unii dintre cei mai buni tineri oratori din România;

3 Contact cu comunități și spații de experiență în care îți poți continua dezvoltarea și poți aplica abilitățile dobândite, cum ar fi mișcarea de debate, comunitățile Interact și Rotaract sau evenimente precum Dezbatem România și taberele RYLA.

Oricine poate parcurge întreg conținutul platformei și poate obține certificatul de UnitedThinker.


Credem în puterea tinerilor de a construi viitorul! – este viziunea care ne ghidează în dezvoltarea mișcării United Thinkers și îi aștepăm alături de noi pe toți cei care cred în tânăra generație și în valoarea prezentării unei alternative pentru dezvoltarea lor, ancorată în valorile autenticității, disciplinei, respectului, curajului și toleranței.

https://unitedthinkers.ro/despre-proiect/
 
PUBLICITATE

Nova TV - Tu contezi!

Click to watch Nova TV Live

Materiale video recente

Emisiune 30 septembrie

(BV-01-ADE)
Emisiune 30 septembrie
Jurnal 29 septembrie

(Ştirile Nova)
Jurnal 29 septembrie
Emisiune 29 septembrie

(Punctul pe I)
Emisiune 29 septembrie
Emisiune 28 septembrie

(Punct şi de la capăt)
Emisiune 28 septembrie

ELMAS | Specialistul regional in domeniul intralogisticii. Furnizor si producator de structuri si constructii metalice pentru instalatii de ridicat.
Hart Hotel
Trend Consulting