Urmăreşte Nova TV pe mobil
Fii la curent cu ultimele ştiri din judeţul Braşov, urmăreşte emisiuni de dezbatere pe teme politice, sociale, economice dar şi divertisment. Nova TV & Nova FM - Tu Contezi! *** [email protected] *** PROGRAMELE NOVA TV SUNT RECEPŢIONATE DIGITAL SI ANALOGIC ÎN REŢEAUA RDS - RCS * * * Totul despre pensia Dumneavoastră! Se REDESCHIDE din luna OCTOMBRIE, CABINETUL DE CONSULTANŢĂ PENSII, acordate de IOAN PAMPARĂU! * * * Consultaţiile se acordă individual pe bază de programare telefonică la 0799 381 924, email [email protected] şi se vor realiza la sediul Televiziunii NOVA din Braşov, str. Alex. Vlahuţă, nr. 8, lângă ITC

Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț despre mărirea pensiilor și vârsta de pensionare

Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț despre mărirea pensiilor și vârsta de pensionare
(0 voturi)
Marţi, 24 Ianuarie 2023

La bărbați 65 ani, femeile au grafic de eșalonare până în 2030 până la vârsta de 63 de ani. Nu pot acum să spun exact ce se va întampla, care e forma finală pentru că va trebui să purtăm discuții cu sindicatele, organizațiile de pensionari.

Foarte important dialogul pe care trebuie sa il avem astfel încat legea pensiilor să țină cont și de punctul de vedere al acestor organizații. Este prevazută în Legea 127 această evaluare. E un proces premergător recalculării care va fi prevăzut în noul act normativ. Colegii mei lucrează, avem dialog permanent pentru recalcularea care se face în teritoriu. Am avut și acea prelungire de personal, astfel încat până la 1 septembrie să terminăm evaluare și în baza actului normativ să putem face recalcularea.

OUG 163/2020 a schimbat paradigma cumpărarii vechimii retroactive. Perioada e de 6 ani. Ca noutate față de vechiul act normativ putem cumpăra vechime în perioada unde am avut goluri, de când ne-am dobândit capacitatea de muncă de la 18 ani până la vârsta standard de pensionare pentru a ne completa atât stagiul minim sau complet pentru a obține un drept de pensie de limită de vârstă. 

Daca luăm ultimii 5 ani e posibil să fi avut în acea perioadă stagiu de cotizare și nu ajută foarte mult, am dat posibilitatea ca acolo unde există goluri în activitate să poata cumpăra vechime retroactivă”, a transmis șeful CNPP.

Acesta a explicat și care sunt pașii pe care o persoană trebuie să îi parcurgă pentru a completa stagiul minim sau complet pentru a obține dreptul la pensie: „Să se adreseze casei teritoriale de pensii, se încheie contract asigurare sociala, se agrează salariul la care se achită contribuția. Se pleacă de la salariul minim, începand de la 1 ianuarie e de 3.000 de lei”
 

Cum să faci să obții un credit cu o rată lunară mai mică

Cum să faci să obții un credit cu o rată lunară mai mică
(0 voturi)
Luni, 16 Ianuarie 2023

O soluție ar fi să îți iei un credit pe 35 de ani, în loc de 30 de ani, dar atenție! Există o vârstă maximă pentru a putea lua credit pe 35 de ani pentru rambursarea fără probleme a creditului imobiliar.

Așa cum există o vârstă minimă (18 ani) de la care poți intra legal pe piața de muncă și în lumea cardurilor de cumpărături sau creditelor imobiliare, există și o vârstă maximă pentru a lua un credit pe o perioadă atât de îndelungată.

Care este vârsta maximă pentru accesarea unui credit imobiliar.

Există o vârstă maximă la care trebuie să se încheie perioada contractuală. De exemplu, dacă accesezi un credit imobiliar pe 30 de ani, perioada de rambursare nu trebuie să depășească momentul în care împlinești 70 de ani. Acest lucru înseamnă că poți accesa un credit imobiliar până la vârsta de 40 de ani.

Avem totuși o excepție: În cazul în care dovedești că ai resurse financiare care pot acoperi rapid perioada de rambursare a împrumutului, ai posibilitatea să primești un credit imobiliar și la 50 de ani. Cel mai bine este să discuți cu un consultant specialist al băncii care să-ți răspundă la nelămuririle legate de perioada contractuală și vârsta maximă la care poți accesa un credit imobiliar.

Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.

Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.  

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

 
PUBLICITATE

Bilete de tratament balnear în anul 2023

Bilete de tratament balnear în anul 2023
(0 voturi)
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023

În fiecare an, statul român oferă bilete pentru tratament balnear. Conform autorităților, o nouă Hotărâre de Guvern aflată în dezbatere publică la Ministerul Muncii face referire ca în 2023 să fie acordate peste 60.000 de bilete de tratament balnear, durata sejurului este de 16 zile, tratamentul balnear având o durată de 12 zile.

Cine beneficiază de aceste servicii

Anul acesta, legea prevede ca de bilete de tratament balnear să beneficieze persoanele care au nevoie de astfel de tratamente pentru afecțiunile medicale de care suferă. Este vorba despre persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii și pensionarii din sistem, precum și persoanele care au acest drept printr-un act normativ special. În cursul anului 2023, fiecare persoană poate primi doar un singur bilet de tratament balnear, în așa fel încât biletele să poată ajunge la toată lumea.

Pentru a putea primi biletele de tratament balnear, românii trebuie să se adreseze Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Vor depune aici o cerere, iar ulterior, beneficiarii vor atașa mai multe documente în momentul în care le va fi eliberat biletul, după cum urmează:

- document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);

- declarație pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepția persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;

- biletul de trimitere- formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societățile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).
 

Caz de pestă porcină la Sânpetru

Caz de pestă porcină la Sânpetru
(0 voturi)
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023

Un nou caz de pestă porcină africană a fost descoperit în Sânpetru. Pe un câmp, locuitorii au gasit un animal mort și au anunțat autoritățile. Din păcate analizele au confirmat că animalul era bolnav. Au fost luate de urgență toate măsurile pentru prevenirea răspândirii bolii, însă deocamdată nu s-a putut stabili cu exactitate de unde porovenea porcul aruncat pe câmp, anchetă continuă, iar autoritățile fac apel la cei care dețin informații să anunțe.

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, virotică, cu evoluție obișnuit acută care afectează porcul domestic și diverse specii sălbatice. Virusul pesta porcină africană este foarte rezistent la acțiunile factorilor fizici, chimici și biologici. Rezistă 3 luni în unitățile de creștere a porcilor sau în terenuri contaminate, 10 săptămâni în cadavre, 18 luni în sânge la temperaturi de +4⁰C, 6 ani în sângele conservat la gheață, 3-6 luni în carne sărată și afumată. În caz de apariție, boala se declară oficial și se aplică măsuri severe de carantină. Repopularea unității se face numai după 6 luni de la ridicarea măsurilor de carantină.

 
PUBLICITATE

Nova TV - Tu contezi!

Click to watch Nova TV Live

Materiale video recente

Jurnal 31 mai

(Ştirile Nova)
Jurnal 31 mai
Emisiune 31 mai

(Punctul pe I)
Emisiune 31 mai
Jurnal 30 mai

(Ştirile Nova)
Jurnal 30 mai
Jurnal 29 mai

(Ştirile Nova)
Jurnal 29 mai

ELMAS | Specialistul regional in domeniul intralogisticii. Furnizor si producator de structuri si constructii metalice pentru instalatii de ridicat.
Hart Hotel